Trillingsdempers in Nederland

KANAL ISOLATION

Duct isolation

Duct isolation

Opnå et optimalt isoleringsniveau er nødvendigt at isolere alle de elementer

15/02/2023

De juiste isolatie van machines zorgt voor een vermindering van het trillingsion en geluidsniveauin de ruimtes eromheen. Om een optimaal isolatieniveau te bereiken, is het echter noodzakelijk om alle elementen die op deze machines zijn aangesloten te isoleren.

Deze verbindingen kunnen fungeren als een fysiek pad voor trillingen om te reizen, dit is een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien en een belangrijke invloed kan hebben op het uiteindelijke resultaat. Naastde machine zelf richt dit artikel zich op het belang van kanaalontregeling.

Een slechtgeïsoleerd kanaal brengt trillingen en geluid over, dit kan een ongewenst resultaat hebben waarbij het isolatieniveau van de machine zelf wordt verlaagd als gevolg van een slechte oplossing van de verbindingskanalen (zowel vloeistof als uitlaat).

AKUSTISKE BROER
base

Een gebruikelijke methode om kanalen en leidingen te isoleren is om ze op akoestische hangers te hangen, aan weerszijden van het antitrillingselement gebruiken deze hangers meestal een metalen draadstang voor hun verbinding met het te laten te zijn element. De juiste installatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat akoestische bruggen worden vermeden.

De onderstaande afbeeldingen tonen het belang aan van het correct centreren van de draadstang om ervoor te zorgen dat deze geen contact maakt met de metalen zijkanten van de hanger, dit zou het antitrillingselement omzeilen en een akoestische brug genereren.

AKUSTISKE BROER - Fokert Installation Korrekt Installation
base base


AMC Mecanocaucho® raadt aan om hangers te gebruiken die veren en Sylomer® combineren (SRS+ Sylomer® voor de gevallen met hogere belastingen en ST + Sylomer® voor gevallen met lagere belastingen).

Het voordeel van deze hangers is dat ze twee fasen van antitrillingselementen bevatten die zorgen voor de beste isolatie. Voor lage frequenties hebben ze een eerste trap met een stalen spiraalveer en voor middelhoge frequenties hebben ze een tweede trap met een Sylomer® pad.

In de meeste gevallen wordt de isolatie van kanalen bereikt via hangers die direct aan het plafond (of een andere ophangstructuur) erboven worden gemonteerd. Voor sommige gevallen waar dit geen mogelijkheid is, is het gebruik van steunen van onderaf echter een optie, in deze gevallen is een veel voorkomende oplossing het gebruik van extra metalen profielen waarop de veren zijn geplaatst, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Voor deze gevallen zou de door AMC Mecanocaucho® aanbevolen oplossing dezelfde zijn als in het geval van veren die aan het plafond hangen, d.w.z. om steunen te gebruiken die uit twee fasen bestaan (veer + Sylomer®) om de frequenties over alle bereiken te absorberen.

base base


In het geval van kleine kanalen en leidingen is het mogelijk niet nodig (of mogelijk) om installaties zoals de eerder beschreven te gebruiken. In deze situaties is een eenvoudige oplossing om de kanalen te isoleren het gebruik van de van het type Akustik Pipe.

Het is noodzakelijk om de kanalen van de muur los te koppelen door sylomer aan de omtrek te installeren

Ten slotte is het naast de montage van de kanalen in de zijkant van de kamer ook noodzakelijk om ze tekalmeren wanneer ze via de muren of plafonds in een andere kamer terechtkomen. Dit is nodig omdat er een akoestische brug wordt gegenereerd met de muur of het plafond die de trillingen door de gebouwstructuur zou overbrengen, dit kan de isolatie die wordt bereikt door de eerder beschreven oplossingen sterk verminderen.

Het is noodzakelijk om de kanalen van de muur los te koppelen door Sylomer aan de omtrek te installeren.
base


Om dit te doen, zijn de volgende stappen te volgen:

  • Plaats een Sylomer-vel in de omtrek van het gat.
  • Maak een eerste bed met polyurethaanschuim.
  • Leg het kanaal.
  • Vul het resterende gat met meer polyurethaanschuim.