Trillingsdempers in Nederland

ACOUSTIC ISOLATOR PRO: DE APP OM LAWAAI VAN INDUSTRIËLE MACHINES TE METEN EN ISOLEREN

Acoustic Isolator Pro.

Acoustic Isolator Pro.

Deze applicatie, ontwikkeld voor Android- en iOS-apparaten, biedt de juiste akoestische isolatie-oplossing door het uitvoeren van geluidsmetingen.

17/03/2021

Het lawaai van industriële machines kan hinderlijk en zelfs schadelijk zijn voor mensen. Werken in een akoestisch vervuilde omgeving kan leiden tot verminderde werkprestaties als gevolg van schadelijke effecten op het menselijk lichaam, zoals prikkelbaarheid, slaapstoornissen, vermoeidheid, stress en zelfs gehooraandoeningen zoals gehoorverlies of tinnitus.

De meest effectieve manier om dergelijke problemen te vermijden, is altijd preventie. Werken in een goed akoestisch geïsoleerde omgeving zou de eerste stap moeten zijn, daarom is het raadzaam om een akoestische studie van de werkplek uit te voeren om de oorsprong van het geluid te achterhalen en de verspreiding ervan zo goed mogelijk te vermijden. Akoestische studies helpen om geluidsbronnen met een gemiddeld of hoog risicopotentieel te bepalen en, op basis van de verzamelde gegevens, de beste strategie te kiezen om deze bron akoestisch te isoleren. Het grootste nadeel is dat deze akoestische onderzoeken vaak duur zijn en daarvoor gespecialiseerde apparatuur vereisen.

Acoustic Isolator PRO is ontwikkeld met als doel een gemakkelijke en eenvoudige manier te bieden om elementen die geluid van schadelijke of hinderlijke aard genereren akoestisch te isoleren met behulp van een smartphone. De microfoon die in de mobiele telefoon is ingebouwd, is gevoelig genoeg om omgevingsgeluid op te nemen en een meting ervan weer te geven. Met deze informatie geeft de app de isolatiematerialen weer die het meest geschikt zijn.

De metingen van de Acoustic Isolator PRO-applicatie zijn ontwikkeld om onderling uitwisselbaar te werken op telefoons met Android- of iOS-besturingssystemen. De app geeft de globale waarde van de gemeten ruis weer, evenals de FFT-grafiek in octaven en decibel (A). Met deze informatie heeft de gebruiker een eerste zicht op het lawaai dat door een machine wordt gegenereerd zonder direct naar een professionele akoestische studio te hoeven gaan, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Zodra een geluidsmeting is voltooid, vraagt Acoustic Isolator PRO de gebruiker om bepaalde informatie over de werkomgeving van de machine en dus de werkomgeving waar het akoestische materiaal zal worden geplaatst. Deze informatie is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur, de aanwezigheid van vloeistoffen zoals olie en benzine, of het materiaal brandveilig moet zijn of beschermd moet worden tegen onder andere slijtage door schuren.

De volgende stappen zijn nodig om een correcte geluidsmeting uit te voeren en het juiste isolatiemateriaal te kiezen:

1. Voer een meting uit van het lawaai dat wordt gegenereerd door de te isoleren machine.

De eerste stap is het meten van het geluid dat door de machine wordt gegenereerd. Het wordt aanbevolen om dit punt uit te voeren door een omhulsel van de machine te maken om een algemeen zicht te hebben op het te isoleren element, om zo te controleren of er een punt luider is dan een ander.

Hiervoor geeft de applicatie de mogelijkheid om een meting uit te voeren op vier specifieke punten van de machine.

acoustic-isolator-pro-1.jpg
Four points measurement is recommended.

Het begint met het selecteren van een punt, waarna het meetvenster opent.

acoustic-isolator-pro-2.jpg
Measurement Window.

Het meetvenster toont de ruis in realtime, weergegeven in een derde van een octaaf en decibel (A). Deze handeling duurt ongeveer 10 seconden.

acoustic-isolator-pro-3.jpg
Maximum and mean values.

Nadat de gewenste punten zijn gemeten, geeft de applicatie de maximale en gemiddelde meetwaarden weer. De gebruiker kiest op welk punt hij wil werken.

2. Nadat de geluidsmeting is uitgevoerd, worden de eigenschappen van het gewenste materiaal ingevoerd

De applicatie vraagt om bepaalde materiaaleigenschappen van de gebruiker, zoals dikte, werktemperatuur, of er contact zal zijn met bepaalde vloeistoffen... .

Eens de parameters zijn ingevoerd, worden verschillende opties weergegeven op basis van gebruikersvoorkeuren.

3. De applicatie levert de theoretische resultaten van geluidsisolatie.

Rekening houdend met de voorkeuren van de gebruiker met betrekking tot de te gebruiken materialen, toont de applicatie op het scherm de theoretische isolatieresultaten in frequentiebanden en in percentage isolatie op basis van het geselecteerde materiaal.

ZIE DE APP IN ACTIE